Koostisained

  • 1 l täispiima (või kitsepiima)
  • 35 ml värskelt pressitud sidrunimahla
  • Soola või suhkrut (mett, agaavisiirupit vm magustajat)

Tee nii

Vala poti põhja veidi vett (et piim ei kõrbeks). Kalla piim potti ja kuumuta 80C kraadini või kui termomeeter puudub, siis jälgi tähelepanelikult. Kui näed, et hakkab veidi auru tõusma võta pott tulelt maha. Lisa sidrunimahl. Sega õrnalt puulusikaga, suunaga poti äärtest keskele. Kata pott kaanega ja lase seista 15-20 min, kuni eraldub vadak. Sel ajal valmista ette nõrutus. Vooderda sõel 4kordse marli või juusturiidega. Vala segu vooderdatud sõelale, mille all on piisavalt suur kauss, et vadakul oleks ruumi nõrguda nii, et sõela põhi ei jääks vadaku sisse. Lase juustul nõrguda kuni juustust ei nõrgu enam vadakut.

Eemalda juust marlist ning maitsesta meelepäraste lisanditega, kas soolaseks või magusaks. Võid lisada värskeid ürte, riivitud sidrunikoort, pähkleid või kuivatatud puuvilju jne

Määri kergelt soolakas ricotta sepikule, lisa mõned tüümianilehekesed ja küpsed viigimarjasektorid (hooajaväliselt võiks viigimarjad enne ahjus üle küpsetada). Nõrista üle vedela meega.