Kuigi traditsioonilise musta leiva ustavaks paariliseks eestlaste toidulaual on tihti koorene või, siis Koogikontori toidublogi looja Merilin Siimpoeg soovitab leivasõpradel kulinaarsest turvatsoonist korraks välja astuda ja katsetada hoopis oliividest, valgetest ubadest ning porganditest ja läätsedest leivamääretega.

Erinevatest taimsetest koostisosadest leivakatted on ühtaegu maitsvad, tervislikud ja toitvad ning neist saab valmistada vähemalt mustmiljon erinevat maitsekooslust. Kui olemas on Fazer MUST leib ja mõnus kiht taimset määret, siis ülejäänu piiriks on vaid fantaasia. Olgu palaleiva embuses salat, oad ja suitsulõhe või traditsioonilisel mustal leival avokaado, pošeeritud muna ja pikantne juust või hoopis midagi moodsat nagu grillitud pirn ja halloumi juust.

Merilin Siimpoeg jagab kolme kiirelt valmivat taimset leivakatet, mida võib kasutada võileiva valmistamise lõuendina pea igal leival. Eriliselt hästi mekivad need kreemised suutäied aga just Fazer MUST sarja leibadega, mille mitmekesises valikus leidub sobiv lõuend nii suupistemeistrile, traditsioonide armastajale kui ka tõelisele matkasellile, kellel palaleibadest valmistatud toekad musta leiva võikud alati seljakotis kaasas.


Oliivi tapenade ehk oliivipasteet
Leivasoovitus: MUST traditsiooniline leib

Koostisosad:
2 purki (2x240g) musti kivideta oliive
1 pisem punane sibul
4-5 spl tomatipastat
2 spl kappareid

Tee nii:
Koori ja tükelda sibul. Kurna oliivid ja vala blenderisse või köögikombaini.
Lisa ka kõik ülejäänud koostisosad ja töötle ühtlaseks kreemiks.


Valge oa määre
Leivasoovitus: MUST näkileivad küüslaugu ja peterselliga

Koostisosad:
1 konservpurk (400g) valgeid ube
2 küüslauguküünt
1 peotäis värsket basiilikut
1 peotäis kirsstomateid
1 spl sidrunimahla
2 spl oliiviõli
1/4 tl soola
1/5 tl musta pipart 

Tee nii:
Koori küüslauk ja rösti küüslauguküüsi kuumal pannil
5-6 minutit. Kurna oad ja vala blenderisse või köögikombaini. Lisa ülejäänud koostisosad. Töötle kõik ühtlaseks kreemiks. 


Porgandi-läätsemääre karriga
Leivasoovitus: MUST põrandaleib seemnetega

Koostisosad:
200 g porgandeid 
100 g punaseid läätsesid
1 sibul
1 küüslauguküüs
50 g kreeka pähkleid
3 spl oliiviõli 
1 tl karri
1/4 tl soola
maitsejärgi tšillihelbeid

Tee nii:
Koori ja tükelda porgand. Piserda üle oliiviõliga ja rösti ahjus 200 kraadi juures 15 min. Keeda läätsed vees pehmeks. Koori ja haki sibul ning küüslauk. Prae kuumal pannil vähese õliga 5-6 minutit. 

Tõsta köögikombaini või blenderisse röstitud porgand, keedetud läätsed ja kõik ülejäänud koostisosad. Töötle kõik ühtlaseks kreemiks. Kui segu on liiga kuiv, siis lisa natuke vett. Vajadusel lisa veel vürtse.