Kui vabariigi aastapäeva pidulikud õhtusöögid on peetud, jääb alati järgi paar viilu leiba, mis on juba õhtu jooksul laual seistes oma pehmuse ja isuäratava ilme kaotanud. See aga ei tähenda, et pisut tahke leib oleks söögikõlbmatu! Kes võileivana eelistab pehmemat pala, soovitame tähistamiseks lauale pandud leivaviile hoopis põnevates retseptides ära kasutada.

Laulasmaal asuva Wicca restorani peakokk Angelica Udeküll kasutab leivaviilud nutikalt ära riivleiva tegemiseks. Selleks tuleb leivaviilud madalal kuumusel ahjus kuivatada ning need siis ära riivida ja õhukindlalt hoiustada, et riivleiba erinevates roogades lisandi või kaunistusena kasutada. „Restoranis teeme alati pisut seisnud leivast riivleiba, et see raisku ei läheks, samamoodi saab ka kodustes köökides toidujäätmeid vähendada,“ rõhutab peakokk.

Allpool oleme kirja pannud kolm Udekülli loodud leiva-retsepti, mille hulgast leiavad oma lemmiku nii kalasõbrad, taimetoitlased kui ka maiasmokad!

Kadakases marinaadis räimed Fazer Must leiva puruga

500 g räimefileesidraimed-ja-must-leib-89057787.jpg
1 sl peenikest meresoola
1 tl suhkrut
¼ tl värskelt purustatud musta pipart
½ purustatud kadakamarju
1 keskmine mugulsibul
0,5 dl džinni
0,5 dl värskelt pressitud sidrunimahla
1 dl külmpressitud toiduõli

4 viilu Fazer Must leiba
2 sl võid
kivisoola

värske kurgi ribasid
mädarõikamajoneesi
tilli
hapukoort

Raputa räimefileedele sool ja suhkur, sega läbi ning jäta vähemalt 30 minutiks maitsestuma.

Sega džinn, sidrunimahl, kadakamarjad  ja õli ning lisa räimedele. Jäta räimed külmikusse paariks tunniks maitsestuma. Sel ajal purusta leib peeneks ja prae võis, keskmise kuumusega pannil, kuni leib muutub krõbedaks. Kaunista roog kurgiribade, majoneesi, tilli ja hapukoorega ja serveeri.

Fazer Must leivapuruga pastinaagi-tüümianisupp

1 spl võidfile89057863_must-kolm-retsepti-supp.jpg
2 küüslauguküünt
1 keskmine mugulsibul
½ potti värsket tüümian
100 ml valget veini
400 g pastinaaki
1 l köögiviljapuljongit
100 ml 35% rõõska koort
(või meelepärast veganlikku alternatiivi)
laimimahla
pipart ja soola

4 viilu Fazer Must leiba
2 sl võid
kivisoola

oliiviõli
röstitud sibulat
ürdivõrseid

Haki sibul ja küüslauk ning tükelda pastinaak. Kuumuta potis või ja selles sibul, küüslauk ning tüümian. Lisa vein ja keeda kuni pool veinist on aurustunud.  Lisa pastinaak ning kuumuta kergelt läbi. Vala peale puljong ja hauta, kuniks õun ja pastinaak on pehmed. Püreesta supp, maitsesta vajadusel soola ja pipraga ning laimimahlaga. Purusta leib peeneks ja prae võis, keskmise kuumusega pannil, kuni leib muutub krõbedaks. Kaunista supp röstitud sibula ja ürtidega.

Fazer Must leivajäätis mustikakastmega

500 ml vanillijäätistfile89057847_must-kolm-retsepti-jaatis.jpg
5 viilu Fazer Must leiba
2 sl võid              
2 sl fariinisuhkrut                           
500 ml mustikaid
2 sl vanillisuhkrut

Purusta leib peeneks, sega sulavõi ja suhkruga, laota küpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaadile ja küpseta keskmise kuumusega ahjus, kuni leib muutub krõbedaks. Lase leival jahtuda. Tõsta jäätis tavalisse külmikusse pehmenema ja sega seejärel leivapuru jäätisega. Purusta mustikad vanillisuhkruga. Serveeri jäätist krõbeda leivapuru, mustikakastme ja värskete mustikatega.